Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

A existat vreodată Lance Armstrong?

Conform Uniunii Cicliste Internaţionale, da, dar numai până la finalul lui 1997. Vineri, forul din Elveţia a şters toate rezultatele obţinute de american între 1998 şi 2011, ceea ce înseamnă că acesta rămâne cu un palmares sărac, în care se regăsesc două etape în Turul Franţei, două clasice de mai mică importanţă – Flèche Wallonne şi Clasica San Sebastian – şi un titlu de campion mondial pe şosea, obţinut cu numai câteva zile înainte de a împlini 22 de ani. În ceea ce priveşte ierarhia generală din Marea Buclă, Lance Armstrong este un ciclist mediocru acum, cel mai bun rezultat din cariera sa fiind un loc 36, pe care s-a clasat în 1995, la ultimul triumf al lui Miguel Indurain.

Decizia de vineri pune punct cazului “Lance Armstrong” în ceea ce îl priveşte strict pe acesta şi lasă în istoria Turului Franţei un gol similar cu cele din perioada războaielor mondiale. Din unul dintre cei mai titraţi şi apreciaţi ciclişti ai tuturor timpurilor, Armstrong a devenit cel mai detestat fost rutier şi a fost transformat în ţapul ispăşitor pentru toate probleme prin care trece ciclismul astăzi. Dar asta e o discuţie pentru altă dată, după ce se vor cristaliza opiniile şi informaţiile care treptat-treptat ies la suprafaţă.

Până atunci, câteva cuvinte despre hotărârea luată de UCI (care a mai decis ca nimeni să nu primească acele victorii) şi acceptată şi de ASO. Lumea ciclismului esta una în care ipocrizia este foarte des întâlnită, iar asta s-a văzut şi în măsura luată de organizatorii Turului Franţei, care au şters de pe site-ul oficial tot ce s-a întâmplat între 1999 şi 2005. ASO, după ce ani la rândul a închis ochii la multe, a decis că  acum este bine să uite ce s-a întâmplat în acea perioadă, ca şi cum nu a avut un rol în ceea ce s-a petrecut. Dacă tot vrea să lase în urmă acei ani şi pe toţi “actorii” de atunci (deşi mulţi nu merită uitaţi), poate nu ar fi rău ca Amaury Sport Organisation să dea înapoi, la fel ca rutierii dopaţi, şi profiturile înregistrate cu ocazia acelor ediţii, când a făcut sume impresionante pe spatele acestora. Dacă uiţi trecutul, nu ai nicio şansă să construieşti viitorul, aşa cum afirmi că vrei să faci cu fiecare ocazie avută la dispoziţie!

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: