Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Sagan, favorit la tricoul verde în Turul Franţei

Luni s-a desfăşurat etapa a treia din Turul Elveţiei. O zi pentru sprinteri, doi evadaţi prinşi în ultimul kilometru şi un finiş foarte tehnic, cu multe viraje, însă fără probleme pentru Peter Sagan, care a obţinut încă o victorie, a zecea din actualul sezon. După încheierea rundei, mi-a venit un gând: oare site-ul Turul Franţei a făcut public profilul fiecărei etape din 2012? Răspunsul a fost da, cu menţiunea că detaliile căţărărilor încă nu sunt cunoscute.

Însă nu asta contează, ci faptul că Peter Sagan este favoritul principal la tricoul verde în acest an (e adevărat, o părere personală). Ok, slovacul se va afla la debut acolo, iar Marea Buclă este o cursă care depăşeşte toate competiţiile în care acesta a luat startul până acum, dar rutierul echipei Liquigas va avea un avantaj care îl va ajuta enorm: tupeul. Dacă la capitolul tactică are în continuare mari lacune, Sagan compensează prin ambiţia şi tăria cu care crede şi luptă pentru şansele sale. Iar aceste aspecte, adăugate la sprintul său din ce în ce mai bun, se pot dovedi suficiente pentru a termina primul în clasamentul pe puncte.

La a 99-a ediţie a cursei, sprinterii vor avea parte de şapte zile plate: Tournai, Rouen, Saint-Quentin, Metz, Le Cap d’Agde, Pau şi Paris. Teoretic, şi la Brive-le-Gaillard ar beneficia de o şansă, dar profilul valonat şi căţărarea de categoria a patra aflată nu departe de final mă fac să pun etapa respectivă în a doua categorie, una rezervată puncheurilor. Aici intră în scenă Sagan, care se bucură de nu mai puţin de cinci etape ce se pliază calităţilor sale: Seraing, Boulogne-sur-Mer, Porrentruy, Annonay Davézieux şi Brive-le-Gaillard.

Acestea fie se termină pe o căţărare scurtă şi explozivă, fie au pe traseu ascensiuni care îi vor scoate din calcule pe sprinteri. În plus, nu trebuie uitat un aspect: chiar dacă nu va avea  un “trenuleţ”, iar adversarii lui se numesc Mark Cavendish, André Greipel sau Matthew Goss, Peter Sagan poate obţine clasări valoroase în zilele de plat, ce îi vor aduce alte puncte importante. La acestea se adaugă şi sprinturile intermediare, dar şi preconizatul abandon al lui Cavendish (care vrea să fie în formă pentru Jocurile Olimpice), astfel încât tabloul general tinde să îi devină din ce în ce mai favorabil ciclistului originar din Žilina.

De când şi-a făcut debutul la profesionişti, Sagan a fost comparat aproape tot timpul cu Eddy Merckx. Belgianul a cucerit tricoul verde la prima participare în Turul Franţei, în 1969. Slovacul are şansa să realizeze aceeaşi performanţă, caz în care ar stabili şi un record de precocitate, deoarece este cu doi ani mai mic decât “Canibalul”. Rămâne de văzut cum va gestiona fiecare situaţie ivită pe şosea şi tensiunea ce va apărea din clipa în care va bifa cel dintâi succes de etapă.

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: