Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Turul Flandrei 1969: Merckx, “locomotiva” umană

În primăvara lui 1969, Eddy Merckx era deja unul dintre cei mai mari ciclişti ai tuturor timpurilor, deşi se afla în doar al cincilea sezon ca profesionist. Triumfător în Turul Italiei, Milano-San Remo, Paris-Nisa, Paris-Roubaix, dar şi câştigător al tricoului curcubeu în urmă cu doi ani, belgianul îşi fixase un nou obiectiv: Turul Flandrei, clasică în care nu avea decât un loc trei, ocupat la ediţia din 1967.

Deşi s-a desfăşurat în condiţii meteo teribile, Turul Flandrei de acum 43 de ani a fost o cursă extrem de vie încă de la început. Drept urmare, până când plutonul a ajuns pe Oude Kwaremont, una dintre cele mai dificile căţărări de pe traseu, în grupul fruntaş se mai aflau doar 22 de oameni; unul dintre aceştia era Merckx, care nu a fost ajutat de nimeni la trenă. Toţi ştiau că rutierul echipei Faema era cel mai puternic şi mizau pe faptul că acesta va obosi la un moment dat, iar ei vor putea profita de acest lucru.

Extrem de nervos din cauza atitudinii celorlalţi, care l-au lăsat să ducă trena vreme de 60 de kilometri, campionul mondial din 1967 a decis să atace pe Muur-Kapelmuur şi i-a distanţat pe toţi. Însă traseul de atunci nu semăna cu cel din zilele noastre, iar după Muur mai urmau încă 70 de kilometri până la final, pe care Eddy Merckx trebuia să îi parcurgă împotriva vântului. Când a văzut că belgianul avea de gând să continue singur, Guillaume Driessens, managerul echipei Faema, a venit cu maşina lângă ciclistul lui şi i-a spus să încetinească şi să aştepte grupul.

Răspunsul lui Merckx a fost unul tăios, prin care Driessens a fost pus la punct. Întărâtat de acel scurt incident, rutierul în vârstă de 23 de ani a mers din ce în ce mai puternic, nu a slăbit ritmul în nicio clipă, a trecut peste condiţiile meteo şi a ajuns la sosirea din Gent cu un avans de peste cinci minute şi jumătate în faţa italianului Felice Gimondi, al doilea clasat. O adevărată demonstraţie de forţă din partea lui Eddy Merckx, una dintre multele arătate de belgian în cariera sa. Primul lui succes în Turul Flandrei a rămas unul memorabil, o victorie pentru care le-a mulţumit colegilor, dar nu şi managerului său.

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: