Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Eduard Grosu: “Vreau cel puţin cinci victorii în 2015”

La începutul anului trecut, Edi Grosu reprezenta o necunoscută pentru mulţi, mai ales că 2014 era primul său sezon la nivel Continental. Aflat în lotul lui Vini Fantini-Nippo, tânărul român a surprins prin rezultatele sale foarte bune, câştigând şase curse (între care, Turul Estoniei şi titlul naţional la sub 23 de ani) şi adunând alte 22 de clasări în top zece. Datorită parcursului său impresionant, Grosu a primit un contract pe două sezoane cu Nippo-Vini Fantini, după ce echipa a trecut la nivel Pro Continental, ceea ce înseamnă că va avea ocazia să meargă în multe curse World Tour în 2015 şi să dovedească de ce este în stare, împotriva unora dintre cei mai buni rutieri din pluton.

Înainte de startul stagiunii, pe care o aşteaptă cu o uriaşă doză de încredere, Edi Grosu şi-a făcut timp şi a vorbit pentru Cafe Roubaix despre rezultatele sale din sezonul precedent, programul pentru 2015 şi obiectivele fixate înaintea celui mai important an din cariera sa.

– Edi, cum a fost 2014?

A fost cel mai bun an din cariera mea, deoarece am trecut la profesionişti şi am obţinut multe rezultate importante. Am terminat pe locul 19 în Europe Tour, ceea ce e mai mult decât mulţumitor pentru mine. Sincer să fiu, nu mă aşteptam la aceste rezultate, dar am ajuns aici, iar la asta au contribuit foarte mult pregătirea şi staff-ul avut la dispoziţie.

– Care consideri că a fost cel mai bun rezultat obţinut?

Din punct de vedere al clasamentului UCI, ar fi etapa câştigată în Turul Lacului Qinghai, o cursă 2.HC. Totuşi, pentru mine, un rezultat mare a fost şi locul secund din ultima etapă a Turului Sloveniei, unde am terminat la foto-finiş cu Elia Viviani. Acolo am comis câteva erori pe ultimii 400-500 de metri foarte tehnici, nu am avut oameni care să mă aducă în faţă şi nu m-am putut poziţiona aşa cum am dorit. Cu toate acestea, să ajung la foto-finiş cu Viviani şi să închei înaintea lui Michael Matthews este un rezultat foarte important, care îmi dă încredere că în 2015 îi voi putea învinge pe aceşti rutieri.

– Ce simţi că ai îmbunătăţit în sezonul anterior?

Am făcut progrese pe căţărare, datorită faptului că am dat jos câteva kilograme bune. Mi-am îmbunătăţit puţin sprintul, şi, ceea ce a fost cel mai important, am avut alături, pentru prima dată, o echipă care m-a ajutat. În schimb, am pierdut puţin din forţă la contratimp, însă, una peste alta, pot spune că am progresat considerabil în raport cu 2013.

– Cum a fost participarea la Campionatele Mondiale?

Nu a fost bună, deoarece am exagerat cu cursele în ultima parte a anului. Este vorba despre curse care nu au fost stabilite de echipă, făcute mai mult de capul meu. În iunie, în loc să fac o pauză de două săptămâni, m-am odihnit doar o săptămână, crezând că asta o să îmi facă bine. Din păcate, nu am reuşit să mă recuperez aşa cum ar fi trebuit după prima jumătate a sezonului, una destul de grea. Am început apoi antrenamentele pentru Mondiale, dar am mers prea departe, iar asta m-a costat o clasare bună. Atunci mi-am dat seama că este mult mai important un rezultat la Campionatele Mondiale, decât să câştigi 20 de curse mici în ţară la tine.

– Echipa a fost mulţumită de parcursul tău în 2014?

Da, toţi au fost încântaţi. Am obţinut cele mai multe victorii UCI, cinci la număr, şi am adus mai mult de jumătate dintre punctele echipei. Datorită acestor rezultate, mi-au propus un contract nou, pe o perioadă de doi ani, urmând să fiu unul dintre liderii formaţiei.

– Pe ce te-ai axat în cantonamentul din decembrie?

Acest cantonament a constat într-o întâlnire, pentru a se realiza o coeziune între ciclişti şi pentru a face pozele de grup, dar am făcut şi câteva teste cu un psiholog. În ceea ce priveşte antrenamentele, am mers pe bicicletă zilnic, câte 5-6 ore, ca să adun kilometri. Am calculat că la finalul cantonamentului am avut undeva la 2000 de kilometri. Aceste antrenamente m-au ajutat mult. Am făcut şi testul VO2 max şi am aflat că am un nivel de 86 şi un volum de 5,94 litri.

– Ai vorbit cu managerii echipei despre aşteptările pe care le au de la tine anul acesta?

Da, am discutat cu managerul şi directorii sportivi şi mi-au spus ce planuri au cu mine. Mă consideră un tânăr rutier cu un potenţial ce încă trebuie descoperit. Au spus că mai pot progresa nu doar la sprint, ci şi pe căţărare, ca să lupt pentru clasamentul general în cursele pe etape, asta dacă voi pierde câteva kilograme în următorii doi ani.

– Cum arată programul tău pentru primele luni ale stagiunii?

Voi începe în Argentina, în Turul San Luis. Este sigură participarea în Gran Premio Costa degli Etruschi şi Trofeo Laigueglia, la fel ca prezenţa în clasicele nordului, Omloop Het Nieuwsblad, Kuurne-Bruxelles-Kuurne şi Scheldeprijs. Dacă Nippo-Vini Fantini va fi invitată în Milano-San Remo, voi concura acolo. Alte curse în care ar mai trebui să merg sunt Cele Trei Zile de la De Panne, Turul Turciei, iar dacă ni se va acorda o invitaţie pentru Turul Italiei, voi face parte din echipă.

– Care sunt obiectivele tale?

Vreau să mă descurc bine în prima parte a sezonului, să fiu la 100% şi să câştig cel puţin cinci curse in 2015. De asemenea, îmi doresc să îmi ajut echipa atunci când va fi nevoie. În cazul în care vom merge în Giro, vreau un rezultat bun.

Single Post Navigation

3 thoughts on “Eduard Grosu: “Vreau cel puţin cinci victorii în 2015”

  1. Super! Ii tinem pumnii pentru rezultate cat mai bune anul acesta.

  2. mihaicc on said:

    Nimic de hipstereala „fixie” si cursa de la Milano? O face de cativa ani buni si pare ca ii place.

  3. daniel on said:

    Sper sa-l vedem si noi la TV, in Turul Italiei ar fi perfect…

Lasă un comentariu